
Arda Can ÖZSU
Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 2013 yılında dereceyle mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisans eğitimine başlayarak “Osmanlı ve Cumhuriyet Modernleşmesinde Gayrimüslim Sanatçılar” başlıklı teziyle bilim uzmanlığını aldı. Bu çalışmasını Hrant Dink Vakfı’nın düzenlediği çalıştayda sundu. 2016’da Koç Üniversitesi VEKAM Araştırma Ödülleri’ni kazanarak Ankara’nın tarihi yerlerindeki kentsel değişim ve dönüşümü abisi Öncü Özsu’yla birlikte “Özsu Evi: Hamamönü’nün Sosyokültürel Tarihi Üzerine Bir Deneme” adıyla belgeselleştirdiler.
Toplumsal bellek konusundaki belgesel çalışmalarına 2022’de Fırat Şenol ile birlikte Bein İZTV’de İstanbul’un kent belleğine odaklanan 13 bölümlük “Hafıza Durakları” belgeseliyle, 2024’te ise Fırat Şenol ve Seren Erciyas’la “Ankara Hafıza Durakları” belgeseliyle ve 2021-2025 yıllarında Luys TV’de “Portreler” başlıklı kültür sanat programıyla devam etti. Bu programlara hem danışmanlık yaptı ve hem de konuşmacı oldu. Toplumsal bellek üzerine Karakutu Derneği’nin düzenlediği etkinliklerde Beyoğlu, Karaköy ve Balat bölgelerinin araştırıldığı çalışmalarda Boğaziçi, Bilgi, Hacettepe ve Marmara Üniversiteleri’nden katılan öğrencilere 2020-2024 yılları arasında mentörlük yaptı. Özsu, ulusal ve uluslararası kongrelerde bildiriler sundu. Bu kongrelerden biri olan 16. Uluslararası Türk Sanatları Kongresi’ndeki “Yunanistan Ulusal Sanat Galerisi Koleksiyonu’nda Yer Alan Şeker Ahmed Ali Paşa Portresi ve Anadolu Kökenli Ressamı Simeon Savvidis” başlıklı bildiriyle Max van Berchem Vakfı (Cenevre, İsviçre) tarafından desteklendi.
The Art Newspaper Türkiye, Aposto, Istanbul Art News, Art Unlimited, Artful Living, Milliyet Sanat, Ayrıntı Dergi, Haber Podium gibi yayınlarda çağdaş sanatla ilgili, Ankara Araştırmaları Dergisi, Lavarla, Avlaremoz ve Nehna gibi platformlarda da kent belleğine dair yazılar kaleme aldı. 2023’te Seyit Mehmet Buçukoğlu’nun “Çağrışımlar Evreni” adlı kişisel sergisi için basılan katalog için geçmiş ile günümüz sanatları arasında köprü kuran bir metin hazırladı. 2024’te Seda Özen Bilgili’nin yazdığı “Memleketin İktisadi Binası Türkiye İş Bankası” kitabında, Erken Cumhuriyet Dönemi dekorasyon tarihinde yer etmiş iki firma olan Psalty ve Selahattin Refik ile ilgili bir bölüm yazısı yazdı. 2025’te ise Dirimart’ta açılan Jak İhmalyan sergisinin kataloğuna “Moskova’da Anadolu’yla Yaşamak: Jak İhmalyan” başlıklı giriş yazısıyla katkı sundu.
Özsu ayrıca öğretim görevlisi olarak 2019 yılından bu yana Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Görsel Tasarım Tarihi, Çağdaş İletişim Tasarımının Gelişimi, Görsel Kültürde İstanbul ve Sanat Tarihi derslerini vermektedir. Üniversite’nin düzenlediği uluslararası sergilerde düzenleme ve değerlendirme kurullarında yer alarak katkılar sundu. Bu çalışmalarının yanı sıra pek çok kültür, sanat ve felsefe platformunda İstanbul Şehir Hikayeleri, Modern Türk Sanatının Oluşumu, Yeni Çağdaş Sanat Düzeni, Karşılaştırmalı Çağdaş Sanat Dünyası başlıklarıyla seminer programları düzenlemektedir. Seminerlerden edindiği deneyimlerini 59. ve 60. Venedik Bienali, 14. Floransa Bienali, 6. Mardin Bienali ve 16. ve 17. İstanbul Bienalleri’nde yaptığı sanat tarihsel gezilerle ve galeri, müze ve koleksiyoner ziyaretleriyle çeşitlendirdi. Arda Can Özsu, AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) üyesi olarak akademik ve sanat tarihsel çalışmalarını üretmeye devam ediyor.